Trädgårdsliv | Trädgården | Buskar | Rosor | Perenner | Clematis | Dammen | Kaktusar |Projekt

vinjett

Klätterrosor 1

Vi här rätt många klätterrosor nu. En del finns utmed husväggar, några står i min rosrabatt och några klänger i egen rosställning. De växer egentligen vackrast. Att låta rosor växa vid en husvägg är inte så lätt. Är det en södervägg blir det lätt för varmt. Ett hörn eller runt en verandastolpe ger mer luft runt rosen och mer ljus från olika håll.

 

alchymist

´Alchymist´ är en av våra klätterrosor. Den tillhör väl egentligen gruppen moderna buskrosor, men används ofta som klätterros. Den växer här på en väg med mycket sol. Vintertid täcks busken med granris för att skydda mot den starka vårsolen - och eventuella harar eller rådjur. Blommornas färg skiftar med åldern och vädret. De kan variera från aprikos till rosa och krämfärgade. Doften är god också.

En krämvit Klematis, Guernsey Cream, är planterad i samma ställning. Tyvärr blommar de inte samtidigt och klematisen är den tidigare.

alchymist

alchymist

 

 


lykkefund

Rosa helenae ´Lykkefund´, växte tidigare hos oss, i en egen ställning gjord av enstörar och grenar. Rosen är så gott som taggfri, blommorna är halvfyllda och knopparna är ljust gulrosa. Den växer väldigt kraftigt men vissa år äter hararna upp en del stamdelar. Det blir en naturlig beskärning och begränsning av framfarten. Doftar något. Nyponen är ganska små, 8 - 10 mm och rundade.

2009 gjorde vi en ny ställning för den gamla vältes av den starkväxande rosen! Rosen har sällskap av en viticella klematis med blå blommor. I den nya ställningen, och efter några stränga vintrar, var rosen halvdöd, men har nu börjat växa igen.

2015 försvann rosen och har 2017 ersatts av en annan klätterros ´Long John Silver´...
lykkefund
nypon

 

 


ros

Rosa helenae ´Hybrida´, växer vid bodens hörn. den har börjat växa kraftigt och skickar iväg långa vridna årsskott. Det är dags att bygga något stöd innan den förirrar sej in under takpannorna! Knopparna är gulvita.
nypon

 

 


Gerberose

´Gerbe Rose´ur wichuraianagruppen, är väldigt starkväxande men fryser ibland ned lite. Den har en ganska långt utdragen blomningsperiod och remonterar under hösten. Doftande.
Gerbe Rose
gerbe rose

 

 


ros

´New Dawn´, ur wichuraianagruppen, växer i egen ställning och har som närmsta granne den tidigblommande ´Single Cherry´. Där växer också några Digitalis och klematisen viticella´Rosea Plena Elegans´.

 

 


Händel

´Händel´, storblommig klätterros, växer i egen ställning och ser lite udda marsipanaktig ut. Där växer också klematisen ´Entel´, en vitrosa viticella.

händel