Trädgårdsliv | Trädgården | Buskar | Rosor | Perenner | Clematis | Dammen | Kaktusar |Projekt

vinjett

Gammaldags busk- och parkrosor 1

officinalis

Rosa gallica´Frankfurt´ (inte Officinalis som jag trott!) är en av mina favoriter. En mycket gammal rossort. Den växer fritt i en sluttning och blå nävor,Geranium pratense, har jag planterat runt stammen. De blommar samtidigt och klär varandra. Doftstark. Skuggtålig. Nyponen är fina också. Det kommer upp rätt mycket rotskott runt busken. Somliga grävs upp och planteras i kruka för vänner.

officinalis

Officinalis
Officinalis
nypon

 

 

R.mundi

Rosa gallica´Rosa Mundi´är närbesläktad med den riktiga ´Officinalis´ men har vit strimmor i kronbladen. Busken är inte lika hög heller, utan bara drygt en meter hög. Den växer också fritt, omgiven av nävor. Doftstark. Skuggtålig.
Rosa Mundi
Rosa Mundi

 

 


Amiable amie

Rosa gallica ´Aimable Amie´ är en rosablommande buskros som jag har i min rosrabatt. Där blir aldrig rosbuskarna särskilt stora. Den blommar mycket och är knappt metern hög. Doftstark. Den känns igen på de långa kala blomskaften.

amiable Amie
Amiable Amie

 

 


Charles de Mills

Rosa gallica´Charles de Mills´, ytterligare en ros i rosrabatten. Den har stora flata, fyllda blommor i karminrött. Färgen skiftar, från karmin till purpur med blommans ålder. Doftande.
Charles de Mills
Charles de Mills

 

 


Tuscany superba

Rosa gallica ´Tuscany Superb´, växer i rosrabattens sydliga del. Den blir rätt hög och ger många rotskott! Blommorna är mörkröda, men varierar i färg. Det har nog med temperaturen och själva blommans ålder att göra.
Tuscany Superba
Tuscany Superba

 

 


Jenny Duval

Rosa gallica ´Jenny Duval´ger en känsla av en bedagad skönhet. Färgen är mycket speciell.

Jenny Duval
Jenny Duval

 

 


R.de Rescht

´Rose de Rescht´ en Höstdamasceneros som gärna remonterar under hösten. Blommorna är mörkt karminröd och fyllda. Doftstark och skuggtålig.
R.de Rescht
r.d.rescht

Mme Boll

Portlandrosen´Mme Boll´är det kanske. Försöker lära mig skillnaden mellan den och ´Jaques Cartier´, men det är inte lätt.

J.C. borsttaggar få - Mme B. borsttaggar rikliga

J.C. blommorna ofta fyrdelade - Mme B. blommorna ibland fyrdelade

J.C. blommorna rosa till ljust rosa - Mme B. blommorna rosa till mörkt rosa

J.C. bladverket svagt glänsande - Mme B. bladverket matt

Båda doftar och remonterar sent på hösten!

Egentligen gör det ju detsamma vilken det är, när båda är fina!

J.Cartier

 

 


Blush Damask

Rosa damascena ´Blush Damask´. En rosa ros som sprider sej vida omkring med rotskott. Blomman är rosa och fin. Den passar bäst i buskage med de andra vilda rosorna. Bra rådjursskydd??
Blush Damask
UU
blush damask