Trädgårdsliv | Trädgården | Buskar | Rosor | Perenner | Clematis | Dammen | Kaktusar |Projekt

vinjett

Perenner för soliga lägen

torrt

Det här är vår soligaste rabatt. Där lyser solen från tidig förmiddag till sen eftermiddag, 10 - 12 timar per dag vid midsommartid. I den grusiga upphöjda delen växer Yucca, kaktusar, Lewisior omgivna av Lavendel och Backsippor lite längre ned. Längst nere i kanten finns olika timjan och någon Iris. Kanten mot huset har olika Geranium som kantväxt. Dom blir rätt vidlyftiga strax efter blomningen, så jag klipper ned dom rätt kraftigt då. Snart kommer nya blad fram, följt av ännu en blomning. Rabatten anlades 2004

Det finns mera om växter här, kaktusar och succulenter , som vill växa i sand och grus

 

lithodora
yucca

Några stenpartiväxter som trivs i gassande sol. Den blåblommiga växten är Lithodora och framför den en Penstemon

Min Yucca filamentosa blommade första gången 2007! Magnifik. Den planterades som -03 tillsammans med en Opuntia och överlevde granfällning mm!

Lewisia Tweedy
balkansippa

Lewisia tweedy,planterad i grovt grus, är den vackraste Lewisian tycker jag. Ska göra ett nytt försök att så den i år.

Anemone blanda, balkansippa, växer lite här och var.

opuntia
blåvit

Kaktus som har stått ute i flera år. De är planterade i grovt grus. Jag sådde kaktusarna vintern -04 och de blommade första gången -06. Jag har nog 5-6 olika sorter, med olika färg från gult till rött.

Backsippor, Pulsatilla vulgaris, blommar tidigt i maj och frösår sej överallt! Det kommer upp nya plantor på de mest konstiga ställen. Backsipporna finns i många olika färger. Röda och den gula Pulsatilla alpina apiifolia finns också!

penstemon
agapanthus

Penstemon finns det många olika. Här syns en vitblommande busklik sort. Penstemon fruticosa var. scouleri ´Albus´. De flesta är nog blåvioletta till färgen. Penstemon serrulatus är en vanlig sort. Penstemon är en växt som tål sol och torka i mager jord. Den är kanske inte så långlivad men frösår sej ofta på växtplatsen. Det finns några röda också. Penstemon kommer ursprungligen från USA.

Agapanthus är ju inte direkt en perenn i trädgården, men jag har grävt ner en planta på ett torrt och väldränerat ställe i trädgården. Den borde klara sej! Det var en agapanthus av den sort som vissnar ner på hösten. Tror den heter Agapanthus campanulatus, har smala blad och plantan blir inte så hög. Bilden föreställer en annan Agapanthus, som inte är vinterhärdig.... Överlever campanulatussorten, kommer en bild!

<

Iris trivs också i soligt läge. Somliga vill ha det torrt och väldränerat, andra gillar fuktiga lägen. Här kan du se några av de vi har. Alla har inte hunnit bli fotograferade med blomma.

iris
Iris pallida
Iris Silver Edge
dammiris

Iris versicolor växer här i en våtbäddsrabatt och trivs förträffligt. Den växer enormt.

Iris pallida, gillar soligt läge.

Iris sibirica ´Silver Edge´trivs bättre med fuktig jord.

Iris versicolor tv. och Iris laevigata´Snowdrift´står i dammens strandkant med ´Iris chrysographes´ och når alltid till vatten med rötterna.

vit
vit
iris
iris

Iris sibirica gillar fuktigt läge .

Iris barbata ´Lugano´står i perennrabatten och blommar i juli.

Iris germanica gillar torrt läge och att visa ovansidan av de horisontella rhizomeerna.

Iris germanica ´Red Orchid´

pion
pion
pion
Rosenpion, Paeonia veitchii, är den pion som blommar allra först! Den är ganska liten och låg. Jag har fått den som fröplanta av min syster. Blomman är nickande och det gäller att njuta eller fotografera den krypande...

Trädpion, Paeonia suffruticosa, vill växa lite mer väldrännerat och mulligt än vanliga pioner. Det här är en fröplanta jag fått av en väninna. Den blommade efter fem år. Den till höger är köpt någonstans.

En annan trädpion är Paeonia suffruticosa´Shan Hai Guan´. Fantastisk röd blomma!

En Itoh hybrid finns också. ´Callies memory ´ fina blommor

Fakta:

P. Itoh-hybrid. = Intersektionell korsning mellan perenn pion och buskpion. Zon I - IV (V)
I kallare klimat obeprövade.

P. Qhybrid. = Quadhybrid. Zon I - V.
Dessa är korsningar mellan 4 olika vildarter. Deras blad och rötter är
ofta större och grövre än luktpionernas, blommorna i regel enkla och i färgerna, vit-,
gul-, rosa-. och champagnetoner.

svavelpion 1
svavelpion 2
Sådda svavelpioner som kan bli vilken färg som helst, mellan rosa och gul. Jag väntar på en gul... Min tredje ha inte blommat än.
pionrabatt

 

En pionrabatt på ängen. Där är det mest lerjord och det är nog bara pioner som står ut där. Vi har grävt om jorden och gjort en gatstenskant runt rabatten . Pionerna växer upp genom ett armeringsrutnät för att förhindra att dom faller ut under blomningen. Innan pionerna kommer upp blommar lökväxter där. Det är fint med pärlhyacinter mellan pionernas uppskjutande skott! Jag brukar också plantera lite digitalis och tobaksplantor mellan pionerna. Det fyller ut efter blomningen då jag klipper av stänglarna och blommorna med 2-3 blad. De flesta pionerna i pionrabatten, är rosa och svåra att skilja åt. Nu har jag ersatt två i mitten med en vit och en röd, P.lactiflora´Evita´och ´Nippon Beauty´. Några fler med röda blommor har planterats i ytterkanterna också. Det kan bli lite snyggare och blomma över en längre tid hoppas jag.

 

strandveronika
lucifer

En släntrabatt över ett gammalt dike. På dikeskanten växer några buskar och det har varit så besvärligt att klippa gräset runt buskarna. Det gick inte utan trimmer och den trilskades alltid! Bensinen tog slut eller tråden gick av! Vi beslöt att göra en lättskött rabatt av slänten i stället. Svackan fylldes upp med grus och sandblandad jord. Det skulle inte växa för bra var tanken!

I nederkanten mot gräsmattan har vi planterat Geranium cantabrigiense ´Karmina´ och högst upp mot kullen, Geranium macrorrhizum ´Ingversens var.´och Alchemilla mollis varvat med Campanula trachelium, som växer vild på tomten. I mitten av rabatten har vi rosa Geranium endressi och Potentilla nepalense som bottenplantering. I den sticker det upp ruggar av blå Veronica longifolia och många olika tvååriga gula el. blå växter. tex. Digitalis lutea, Digitalis grandiflora, Digitalis ciliata, Verbascum nigrum, Oenothera glazioviana och Campanula pyramidalis. De självsår sej och korsar sej säkert med varandra innom arterna. De senaste åren har jag planterat in lökar av Crocosmia ´Lucifer´som lyser eldröd på sensommaren! Kanske växer Geranierna i kanterna in över alltihop... Det är i allafall lättskött nu och fullt av överaskningar!

 

echinacea

Solhattar är förstås också solälskare. Här Echinacea purpurea rosea ´Sundown´, som blommar på sensommaren.

landini
asiatisk lilja
For ever Susan

Liljorna börjar blomma i juli - augusti och jag har de oftast i stora krukor, där de kan skyddas mot liljebaggar och sedan placeras ut på lämpliga ställen. Krukorna förvaras i oupvärmt växthus under vintern. De här är ´Landini´ till vänster, sedan en okänd sort och sist ´Forever Susan´till höger.

Floxens fina färger lyser upp sensommaren!

rosa-vit flox
blå flox
vitrosa flox
phlox paniculata ´Danielle´ phlox paniculata´Paradise Blue´ phlox paniculata´Picasso´

 

Perenner | Vårblommor | Nävor | Skuggperenner | Solperenner | Höstblommor


Trädgårdsliv | Trädgården | Buskar | Rosor | Perenner | Clematis | Dammen | Kaktusar |Projekt

jan.18©Margareta Rodensjö